KONJAK FRAPIN

Konjak on viinamarjaveini destillaat, mida valmistatakse kindlate reeglite järgi ainult COGNAC´i maakonnas Prantsusmaal, mis asub kuulsast Bordeaux` veinipiirkonnast veidi põhjapool. Brändi ei ole konjak, vaid väljaspool Cognac´i maakonda pärinevatest viinamarjadest toodetud konjak(iline), mille valmistamise protsessi ei ole reguleeritud.

Cognac´i maakonna hea asukoht ja seda läbiv laevatav jõgi Charente, mis tagab ligipääsu Atlandi ookeanile, tegid sellest atraktiivse piirkonna erinevatele kaupmeestele juba keskajal. Muuhulgas eksporditi Cognac´ist ka veini, mida Inglise ja Hollandi kaupmehed hakkasid destilleerima, et jook säilitaks oma kvaliteedi. 17.sajandil hakati rakendama aga kahekordset destilleerimist. Legendi järgi olla tundmatu rüütel näinud und, kus “vanakurat” ähvardanud rüütli keha kaks korda läbi keeta, et kätte saada rüütli hing. Nii sündinudki idee veini kaks korda destilleerida, et välja tuua joogi tõeline “hing” (loe: olemus). Laevatades kanget veinidestillaati (eu de vie) avastati peagi, et joogi omadused paranevad aja jooksul kokkupuutel tammevaadiga. Nii sündis jook, mida hakati päritolu järgi kutsuma KONJAK´iks ning mille valmistamise protsess sai nime Charente jõe järgi. Regioon oli pikemat aega asustatud peamiselt vaid protestantide poolt, kuni Päikesekuningas Louis XIV ümberkorraldused sundisid paljusid ümber asuma naabermaadesse. Ümberasujad hakkasid oma koju jäänud sugulastelt tellima lemmikjoogiks kujunenud konjakit. See fakt tähistab omakorda konjaki ekspordi algust.

19 sajandi lõpus tabas Cognac´i maakonda tõsine kriis. Istandusi ründas senitundmatu viinapuutäi (phylloxera), mis hävitas kogu saagi. Ravi leiti sellele alles 1888 Texsasest (USA). Aastate jooksul nakatunud istandused tuli kõik ümber istutada ning taastada. 1988 aastal said Texsas´est ja Cognac-st sõpruslinnad nimetatud sündmuse 100.aastapäeva raames.

Konjak valmistatakse üldjuhul Ugni Blanc viinamarjadest. Kasutades traditsioonilist Charente meetodit destilleeritakse toorveini kaks korda. Esimese destillatsiooni tulemusena saadakse 27-30% alkoholisisaldusega vedelik (brouilli). Teistkordse destilleerimise tulemusena valmib nn. toorkonjak, mille alkoholisisaldus on 68%-72%. Saadud praktiliselt värvitu ja lõhnatu destillaat (eaux de vie) pannakse vähemalt 30.kuuks tammevaatidesse küpsema, mille käigus eaux de vie alkoholi sisaldus viiakse (minimaalselt) 40% tasemele lisades toorkonjakile laagerdumisprotsessi käigus osade kaupa ka puhast vett. Konjaki valmistamisel on eriti hinnatud Limousine metsadest pärinevad tammevaadid. Uued vaadid annavad konjakile rohkem tanniini ja vaniljet. Vanades vaatides omandavad konjakid pikaajalise laagerdumise käigus pehmema ja küpsema maitse ning aroomi. Konjakite kokkusegamisel on lubatud lisada ka karamelli, peamiselt noorematele segudele sügavama värvuse andmiseks ning maitse tasakaalustamiseks.

Konjakite klassifikatsioonid:

V.S. (Very Special) – minimaalselt 2,5 aasta vanune konjak;

V.S.O.P. (Very Special Old Pale) – >minimaalselt 4,5 aastat;

Napoleon/Superior klass – on tavaliselt 8-15 aastat vana;

X.O. (Extra Old) – kuni 2005.a. sept. oli miinimumnõue 6,5 aastat, uus nõue 9 aastat, kuid üldjuhul alates 20.aastast;

Extra – esinevad 30-50 aasta vanuste konjakite nimedes.

Lisainformatsioon etiketil:

VINTAGE – konjak on kokku segatud ühe aastakäigu eaxu de vie´dest, mõnel juhul ka ühest kindla piirkonna korjest.

Millesime – tähistab samuti ühe kindla aastakäigu konjakit ja tõlkes tähendab “sünniaeg”.

Chateau või Domain – tähendab, et konjaki viinamarjad on kogutud, destilleeritud, hoitud ja pudeldatud ühes tootja mõisas (lossis) ehk nn.mõisakonjak.

Grande Champagne – konjakiviinamarjad pärinevad ainult Grande Champagne piirkonnast.

Fine Champagne – konjakiviinamarjad kogutud vähemalt 50% ulatuses Grande Champagne piirkonnast ja ülejäänud osas Petit Champagne piirkonnast.  

COGNAC´i alampiirkonnad

Enamasti segatakse konjakid kokku eri vanusest ja erinevatest Cognac´i alampiirkondadest pärinevatest komponentidest (eaux de vie´dest). Kõige kvaliteetsemad ja vanemad konjakid aga valmivad ainult Grande Champagne eaux de vie´dest.

Cognaci alampiirkonnad (piiritleti 1938.a.) erinevad eeskätt pinnase poolest. Pinnasest tulenevatest viinamarjade omadustest sõltub konjaki “küpsemise” aeg, mis omakorda mõjutab konjaki aroomi ja maitset. Alampiirkondi on kokku kuus (v.t. kaarti), millest hinnatuim Grande Champagne paikneb Cognac´i maakonna keskel. Kriidisest pinnasest tulenevalt valmivad seal parimad konjakiviinamarjad. Ülejäänud piirkonnad paiknevad ringikujuliselt ümber Grande Champagne ja mida lähemal, seda parem on pinnas (konjaki)viinamarjadele.

100% Grande Champagne konjakid paistavad silma aeglase küpsemise poolest, mille tulemusena kujuneb pikkade aastate jooksul  intensiivne ja kompleksne aroomibukettrancio. Rancio meenutab pähklite, kuivatatud puuviljade ja lillede segu, aroomis on tunda ka pargitud naha ja mee lõhna.

Perekond FRAPIN

Perekond Frapin on valmistanud konjakit juba rohkem kui 20.sugupõlve jooksul, alates 1270.aastast. Seejuures on värvikas perekond etendanud olulist rolli Prantsusmaa ajaloos.

Cathrene Frapin poeg Francois Rabelais oli 16.sajandi tuntud kirjanik, anatoomia professor, arst, Lyoni haigla juhataja, munk ja hiljem preester. Tema panus maailmakirjandusse on kõrgelt hinnatud. Tema auks on ka Frapin perekond välja andnud konjaki Cuvee Rabelais.

17.sajandil Prantsusmaa kuninga Louis XIV õukonnas töötanud Pierre Frapin-le omistati 1697 kuninga poolt perekondlik vapp, mida võib täna leida kõigilt Frapin konjakite pudelitelt. Selline tunnustus pani alguse perekond Frapin tuntuse kasvule ja tootmisega hakati laiemalt tegelema.

19.sajandi lõpus saadud tunnustus aitas Frapin perekonnal laiendada oma istandusi ja parandada veelgi oma toodangu kvaliteeti. 20 sajandi alguses said jõupingutused taaskord pärjatud auhindadega rahvusvahelistelt konkurssidelt ja näitustelt. Auhindade hulgast võib esile tõsta kuldseid medaleid Pariisi maailmanäitustelt 1889 ja 1890 aastatel. Selline edu tiivustas Frapin-i perekonda ja saavutust korrati 1910 aasta Brüsseli maailmanäitusel ning 1927 aasta näitusel Madriidis.

Tänaseks haaravad Frapin viinamarjaistandused enda alla 300 hektarit Grande Champagne piirkonnas. Sellise impeeriumi loomine võttis aega üle 5 sajandi, mille jooksul omandatud teadmised on täna oluline osa Frapin konjaki väärtusest. Grande Champagne piirkonna keskuse, Segonzac’i linna ümber paiknevatest Frapini istandustest on pidevas kasutuses vaid 200 hektarit, et pinnas oleks “puhanud” ja rammus andmaks parimat saaki. Sellist luksust, hoida üht maailma hinnatavamat maatükki kasutuseta (min. 7.a.), saavad nad endale lubada, kuna äri kuulub perefirmale, kellel on ainult üks eesmärk – pakkuda väärikat ja püsivat kvaliteeti. Hoolimata sellest kuulub perekonnale Frapin suurim istandus Grande Champagne piirkonnas (keskmine üksikomanduses oleva konjakitootja istanduse suurus on 12 ha!).

FRAPIN konjakid

Frapin tooteseeria erineb teistest peamiselt selle poolest, et praegusel hetkel toodetavatest konjakitest on kõik (isegi nende V.S. Luxe) 100% Grande Champagne Premier Grand Cru konjakid.

Teine omadus, mille poolest Frapin peamiselt erineb oma konkurentidest, on konjakite vanus. Frapin tooted on mõnedel juhtudel kuni 2 korda vanemad kui teiste tootjate konjakid samas kategoorias (vt. alltoodud tabelit). Seejuures laagerduvad kõik Frapin konjakid esimese neljandiku lõplikust küpsemisajast uutes tammevaatides, ülejäänud aja aga vanades kasutatud vaatides. Frapin on üks väheseid tootjaid, kes toodab ka Chateau/Domain ning Vintage klassi konjakeid.  

Kvaliteedi kategooriad

Keskmine vanus

Frapin konjak
Frapin´i vastav toode

V.S. / *** (Very Special)

2,5 – 4,5 aastat

6 - 8 aastat

Frapin V.S. Luxe

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale)

4,5 – 6,5 aastat

10 - 12 aastat

Frapin V.S.O.P.

Napoleon / Hors d´Age

6,5 – 15 aastat

15 aastat

Frapin Napoleon

Superior

6,5 aastat

u.20 aastat

Frapin Miss You

Superior

6,5 aastat

15 - 20 aastat

Domain Frapin

Superior

6,5 aastat

Üle 20 aasta

Frapin Chateau Fontpinot X.O.

X.O. (Extra Old)

Üle 20 aasta

25 aastat

Frapin V.I.P. X.O.

Extra

30 – 50 aastat

40-50 aasta vahel

Frapin Extra

Allikad: Cognac´i Konjakiinstitutsiooni ametlik kodulehekülg [http://le-cognac.com/] ja Frapin [www.cognac-frapin.com]

Frapin tooted on väliselt eristatavad järgmiste tundemärkide järgi:

- klaasist väljapressitud Pierre Frapin allkiri pudeli esiküljel ning perekond Frapin mõisa vapp pudeli tagumisel küljel;

- kõik saadaolevad konjakid on pakendatud soliidsesse kinkekarpi, s.h. 35cl pudelid silindrikujulisse tuubi.

FRAPIN´i ideoloogia

Perekond Frapin konjakivalmistamise ideoloogia võib kokku võtta sõnadega: “Otse südamest, vanim, parim!” Nende väärikad joogid valmivad otse Grande Champagne “südames” - Cognac´i maakonna parimal kasvualal. Frapin konjaki kinkimine annab märku, et kink on südamest inimesele, keda austate. “Vanim” viitab jookide tavapärasest pikemale vanusele, kuid ka perekond Frapin pikale ajaloole ja konjakivalmistamise traditsioonidele. “Parim” selles lauses vihjab Frapin konjakite kvaliteedile, kuna nende  valmistamiseks kasutatakse ainult parimast (Cognac´i) piirkonnast pärinevat saaki. Perekond Frapin eesmärgiks on pakkuda püsivalt kõrget (parimat) kvaliteeti. Seda kinnitavad läbi aegade mitmed auhinnad prestiizikatelt ülemaailmsetelt konkurssidelt. Frapin konjakid on esindatud rohkem kui 60.riigis parimates restoranides ning spetsiaalsetes veinikauplustes (boutique). Alates 2002.a. on Cognac Frapin ametlik konjakipartner ülemaailmsele gastronoomiaühendusele (toidugurmaane ühendav selts) Les Chaine des Rotisseurs vahetades välja Camus konjakimaja.

3 olulisemat põhjust, miks FRAPIN konjakid on erilised

- Kõik Frapin konjakid on valmistatud 100% Grande Champagne viinamarjadest;

- Frapin konjakid on paljudel juhtudel keskmiselt kuni 2 korda vanemad analoogidest;

- Pikkade traditsioonidega perefirma on üks vanimaid konjakitootjaid ning neile kuulub suurim maavaldus (300 ha) Grande Champagne piirkonnas, otse Cognac´i südames.

 

OTSE SÜDAMEST, VANIM, PARIM!

COGNAC FRAPIN V.S. LUXE Grande Champagne

Maht:                           70 cl (karbis)

Alc. vol:                      40%

Tootekirjeldus:

100% Grande Champagne Cognac – Cognac Frapin üks väheseid konjakitootjaid maailmas, kellel isegi  V.S. tüüpi konjak on kokku segatud ainult Grand Champagne piirkonna parimatest viinamarjadest; konjakeid valmistatakse Cognac-i maakonna südames, hinnatuimal viinamarjaistanduste maa-alal maailmas.

konjaki “vanus” 6-8 aastat– see on keskmiselt 2-3 korda vanem analoogidest.

Eksklusiivne toode – ainulaadne VS Premier Grand Cru konjak!

Maitse - konjakis segunevad õitsvate viinamarjade ja värskelt korjatud saagi aroomid. Joogi hoidmine uutes Limousin puidust tammevaatides annab talle tumekollase värvuse, ümara ja tuntava vanilla buketi, suurepärase rikkaliku aroomi taustal. Konjakil on pikk järelmaitse ning ta on ideaalne kokteilide valmistamiseks. Võib pakkuda ka jääga.

COGNAC FRAPIN V.S.O.P. Grande Champagne (Single Vineyard)

Maht:                           5 cl, 70 cl (karbis), 100cl

Alc. vol:                      40%

Tootekirjeldus:

100% Grande Champagne Cognac – konjakeid valmistatakse Cognac-i maakonna südames, hinnatuimal viinamarjaistanduste maa-alal maailmas.

- konjaki “vanus” 8-12 aastat – harilikult on sama klassi konjakite vanuseks 5-8 aastat;

- Eksklusiivne toode – harukordne konjak, kuna jook segatakse kokku ühest viinamarjaistandusest korjatud viinamarjadest valmistatud eux de vie segudest!

- Maitse – mahlakas ja lilleline aroomibukett ning tuntav vanillisus vihjab esmasele laagerdumisele uutes Limousin puidust tammevaatides. Hilisem hoidmine vanades vaatides annab pehmuse ning lisab kuivatatud puuviljade nüansid (aprikoos, apelsinikoor).

- World Spirit Competition 2001 (San Francisco) kuldmedal V.S.O.P. konjakite kategoorias!

FRAPIN CHATEAU FONTPINOT X.O. Grande Champagne (Single Estate)

Maht:                           5 cl, 35 cl (silinder karbis) 70cl (silinder karbis), 100 cl

Alc. vol:                      41%

Tootekirjeldus:

Chateau Single Estate konjak (mõisakonjak)  – selle unikaalse konjaki valmistamiseks kasutatud viinamarjad pärinevad ainult Chateau Fontpinot konjakimõisa ümbruses paiknevalt piiratud maavalduselt otse Grande Champagne de Cognac südames. Väärikas jook valmib otsast lõpuni Chateau Fontpinot konjakimõisas.

konjaki “vanus” 20 aastat  kui minimaalseks vastava klassi konjaki vanuseks peab olema 6,5 aastat, siis nimetatud konjak on enam kui 20.a. laagerdumise tulemus.

Maitse – konjakit on hoitud kuivades maapealsetes keldrites, mille tulemuseks on rikkalik ja külluslik jook. Värvilt tume, soojade sügiseste toonidega. Lillelise (metsalilled) aroomiga. Maitses on tuntavad kuivatatud puuviljad (aprikoos, apelsini koor), vanilje, vana Port(vein) ning väga vanadele konjakitele omane rancio (pähklid, kuivatatud lilled, kerge pargitud nahk). Väga pika järelmaitsega. Suurepärane konjak nautimaks sigariga.

1998.aasta INTERNATIONAL SPIRITS CHALLENGE võitja – kuldmedal ja “Trophy” 1998 aasta võistlustelt XO klassi konjakite kategoorias.

2004.a.  Wine Enthusiast “Best Buy” ja “Superb” (90-95 points/highly recommended)

   

FRAPIN CIGAR COGNAC OLD BLEND Grande Champagne

Maht:                         70cl (karbis)

Alc. vol:                      40%

Tootekirjeldus:

Cigar Grande Champagne Cognac – spetsiaalselt sigari juurde nautimiseks valmistatud vanadest segudest väärikas konjak, mille valmistamiseks kasvatatud viinamarjad pärinevad  Chateau Fontpinot konjakimõisa ümbritsevatest viinamarjaaedadest otse Grande Champagne de Cognac südames.

konjaki “vanus” 20 aastat – sama klassi konjakite minimaalseks vanuseks on 6,5 aastat. Seda jooki võib taseme poolest lugeda XO kategooria konjakite vääriliseks.

Maitse – hästi mahlakas ja külluslik maitse tuleneb pikaajalisest hoidmisest uutes tammevaatides niisketes maa-alustes säilituskeldrites. See annab konjakile intensiivse kuivatatud puuviljade maitse ja aroomi ning selle erilise sigarikarbi (humidor) nüansi joogis.

 

COGNAC FRAPIN V.I.P. X.O. Grande Champagne

Maht:                           70 cl (karbis), 70cl gift-box (kinkekarp+2klaasi)

Alc vol:                       40%

Tootekirjeldus:

Frapin XO on konjak, mis ühendab endas pikaajalised traditsioonid ja konjakimeistrite põlvest-põlve edasiantud teadmised ja pühendumise. Frapin-i ühte väärikamat konjakit serveeriti eksklusiivselt lennukompanii British Airways esimese klassi reisijatele.

Mitmete võidetud auhindade hulgas on esikoht 1997.aasta WINE AND SPIRITS INTERNATIONAL SPIRITS CHALLENGE konkursil XO konjakite kategoorias.  See on fakt, mis tunnistab selle võrratu joogi kõrgeimat kvaliteeti.

2004.a. Wine Enthusiast “Best of the Year” (96/100, highest recommendation)

2004.a. ***** (5 Stars) by “Spirit Journal”

Konjaki vanus on üle 25 aasta.

Täiuslik merevaigu kollane värv ja rikas aroom annavad teile aimu tulevasest naudingust, mis saab iseloomulik olla vaid Grande-Champagne maakonna südamest korjatud parimatest viinamarjadest valmistatud konjakile.

Konjaki elegantne klaasist karahvin on väärtus omaette. Selle 16. sajandile iseloomuliku kuju, kullast kirjade, kaunistusfriisi ning 24 karaadise kullast perekonna vapi tähistusega korgi abil märgitakse konjaki erakordsust ja kordumatust.  V.I.P. tähistus tootel on märgiks, et selle konjaki maitsmine on privileeg ning mõeldud kõige kallimatele ja tähtsamatele inimestele. Saadaval ka eksklusiivses kahe konjakiklaasiga kinkekarbis.

Cognac Frapin EXTRA

40-50 aasta vanune konjak on tõeline meistriteos nii sisult kui vormilt

100% Grande Champagne konjak, segatud parimatest ja eriti vanadest eu de vie´dest

pakendatud elegantsesse pudelisse, mille kaunistused ning kork on kullatud

Pakend/pudel võitis 2000 aastal kaks pakendite disaini konkurssi

Kuldmedal ning “absoluutne parim” tiitel 2002.aasta WINE AND SPIRITS INTERNATIONAL SPIRITS CHALLENGE konkursil kõige vanemate konjakite seas (XO klassist ülespoole)!

Maitses on tunda aroomide- ja maitsebuketti rancio, mis on omane vaid eriti vanadele

ja väärikatele konjakitele.

COGNAC FRAPIN CASK STRENGHT Grande Champagne

Maht:                           70 cl

Alc. vol:                      46%

Tootekirjeldus:

Single Cask konjak ehk not blended konjak, mis pole kokku segatud erinevatest konjakisegudest, vaid küpsenud ühes suures vaadis (inglise keeles: cask) ja serveerituna täpselt sellisena, nagu aastatd joogi kujundanud. Seepärast on konjak ka tavapärasest suurema alkoholi sisaldusega 46%, et paremini edasi anda selle konjaki tulist „hinge”. Iga vaat on kordumatu! Tõeline pärl kollektsionääridele!

Konjaki “vanus” 12 aastat

Frapin „Treasures” collection – konjak pärineb Chateau Fontpinot mõisa „aaretekambisrt”, kus hoitakse ja kus valmivad nende kõike eksklusiivsemad konjakisegud.

Maitse – esmalt tavapärasest kuivem ja teravam maitse on tingitud suuremast alkoholist joogis, millele assisteerivad kuivanud lillede aroom. Konjaki avanedes muutub jook pehmemaks ja lisanduvad magusamad puuvilja karakterid.

   

Cognac Frapin MILLESIME (Vintage) &

FRAPIN CHATEAU FONTPINOT 1985 20 YEARS OLD COGNAC

Neid unikaalseid konjakeid valmistatakse kõigest 6000 pudelit (üks suur konjakivaat) ainult parimate aastakäikude viinamarjadest.

Frapin valikus on saadaval aastakäigud 1979 ja 1982, 1983, 1985.

Fontpinot 1985 20 Years Old – 20.a. vana aastakäigu konjak!

Otse loomulikult 100% Grande Champagne konjakid.

Oma erakordsuse tõttu pakutakse enamjaolt 35 cl pudelites.

   

Cognac Frapin CUVÉE 1888

Frapin konjakimõisa asutaja Pierre Frapin austuseks valmistatud konjakite kroonjuveel, mis kannab endas sõnumit kadunud konjakimaailmast, mis eksisteeris ennem aastat 1888, mil viinapuutäi epideemia hävitas kõik toonased viinamarja aiad, s.h. noobli ja kordumatu konjakimarja Folle Blanche .

Konjakis on kasutatud Folle Blanche viinamarjadest valmistatud konjakisegusid!

Unikaalne kristall karahvi ja 24 karaadisest kullast kork ja spiraalkaunistus.

1888 pudelit vaid on seda jooki valmistatud.

1888.a. Pariisi Maailmanäituseks taastas Pierre Frapin oma viinamarjaistandused.

 

Cognac Frapin CUVEE RABELAIS                                                                           

Francois Rabelais alustas oma karjääri arstina Montpellieris ja Lyonis. Ta Valdas 7 võõrkeelt ja oli Rooma kardinali Jean du Bellay arst ja sekretär, poeedi Joachim du Bellay onu.

Cuvee Rabelais konjak on valmistatud tema 500 sünnipäeva auks. See jook on parimate ja väga vanade eaux de vie´de segu. Neist vanim pärineb viinamarjasaagist, mis korjati enne 1870.aastate laastavat viinapuutäi epideemia puhkemist Cognac´is, kui hävinesid kõik viinamarjaistandused.

Valmistamisel kasutatud eaux de vie´sid, mis pärinevad aastatest 1800 – 1870

Carafe on käsitööna valmistatud inspireerituna keskaegsest taskukellast (uurist) ning väga limiteeritud koguses (600 pudelit!)

Karahvini kaunistavad dekoratsioonid on 24 K kullast.

Teadaolevalt müüdi just Eestis ainuke pudel seda harukordset konjakit kogu Skandinaavias ja Baltikumis! Tänaseks võib konjakite seda tipp-teost leida vaid erakogudest ja loetud butiikidest.

 

Konjaki hindamise olulisemad kriteeriumid  

Värvus – Mida tumedam on jook, seda kauem on teda hoitud (vanades) tammevaatides ja seda küpsem ta on. Mõnedel puhkudel noorematele jookidele lisatav suhkur ja ka vanilje tõhustab maitse ja värvi omadusi.

Aroom – kui tunda on alkoholi lõhna, siis on tegemist noorema konjakiga. Mida vähem on alkoholi lõhna, seda “küpsem” ja “täidlasem” on jook.

Maitse – Pehme, kuid külluslik ja intensiivne maitse viitab konjaki kõrgele “eale”. Mida pikem on järelmaitse, seda vanema, seega täidlasema joogiga on tegemist.

Cognac Frapin konjakite karakteristika

Kuidas konjakit nautida.

Konjakit pakutakse spetsiaalsetes klaasides (pildil vasakul), mis aitavad esile tuua tema aroome. Konjakit valatakse klaasidesse mitte rohkem kui 1/5 klaasi kogu mahust. Konjaki klaasi joogiga soovitatakse eelnevalt soojendada peopesal, et tema aroomibukett täiuslikult avaneks. Vanemaid konjakeid tuleb kindlasti lasta klaasis “hingata”, et konjak avaneks. Konjakit on soovitav klaasis eelnevalt ringikujuliselt (vastupäeva) keerutada.

Konjakipudeleid tuleb säilitada püstises asendis ja vältida joogi kokkupuudet korgiga. Kokkupuutel õhuga, konjaki omadused muutuvad. Seega tuleks avatud pudelis olev konjak juua mõne nädala jooksul. Peale valamist tuleb kork pudel koheselt sulgeda. Kinnist pudelit on aga sobivates tingimustes võimalik hoida lõputult, kuna joogi omadused pudeldatuna ei muutu.

Nauditavaid elamusi!

RRK Trade OÜ

&

www.cognac-frapin.com

     

Copyright © Cognac Boutique Inc. All rights reserved.